Eterik beden olarak bilinen bu bedenle bağlantılı çakra kök çakradır (Temel çakra/Muladhara chakra). Titreşimi yüksek olan bu enerji bedeni, fiziksel bedenle kendini ifade eder ve iki bölümden oluşur: katı ve eterik. Fiziksel beden, yüz milyarlarca özel hücreden oluşur ve bu hücrelerdeki enerji blokajları, fiziksel ağrılar ve hastalıklar olarak kendini gösterir. Enerji blokajları, yüksek benliğin kendini ifade etmesini engelleyebilir ve bu da asabileşmeye, güvensizlik hislerine, korkulara ve maddeye aşırı bağlılığa neden olabilir.

Kök çakra, fiziksel bedenle bağlantılıdır ve makat ile üreme organları arasında, kuyruksokumunun altında bulunur. Kırmızı renkle aktive olur ve maddi dünyaya bağlanmayı sağlar, varlığı sürdürme çakrasıdır. Bu nedenle yaşamı sürdürme korkuları burada görülür. Fiziksel enerji ve yaşama arzusu ile ilişkilidir. Eterik bedenle bağlantılıdır ve enerji kanalları olan çakralar ve nadiler bu bedende bulunur.

Bağlantılı olduğu organlar: omurga, kemikler, tırnaklar, dişler, bacaklar, kalın bağırsak, kan ve hücre üretimi.

Bağlantılı olduğu hormonlar: böbrek üstü bezlerinden salgılanan adrenalin ve noradrenalin.

Uyumlu çalıştığında: Güvende olma hissi, dünyaya sevgiyle bağlanma, güvenli ve yaşam sevinci dolu bir algı oluşur. Dengeli çalıştığında, kişinin kendini ifade etme yeteneği artar, fiziksel enerjisi yüksek olur, kendine ve başkalarına güven duyar, cinsel enerjisi dengeli olur.

Uyumsuz çalıştığında: Hiddet, öfke ve şiddet gibi savunma mekanizmaları devreye girer. Kişi dünyayı sömürülecek bir yer olarak görür, maddeye aşırı bağlılık geliştirir ve güvensizlik ile aşırı sinirli bir tutum sergiler.

Aşırı çalıştığında: Bencillik, otoriterlik, hırs, maddiyatçılık, aşırı cinsellik isteği, asabiyet, sadakatsizlik, öfke ve kin gibi durumlar ortaya çıkar.

Yetersiz çalıştığında: Kendine güven eksikliği, zayıf fiziksel yapı, hedeflere ulaşamama, kendine zarar verme, intihar eğilimleri, sevgisizlik hissi, terk edilme korkusu ve cinselliğe ilgisizlik yaşanabilir.

Uyumlu çalışması için: Kırmızı renk meditasyonu, toprağa oturma ve monoton müzik dinleme önerilir.

  1. Çakranın notası: Do
    Çakra sesi: U
    Mantrası: Lam
    Rengi: Kırmızı
    Taşları: Akik, Hematit, Dumanlı Kuvars, Lal, Yakut, Kırmızı Mercan
    Aroması: Sedir ağacı, Karanfil
    Yoga türleri: Hatha Yoga, Kundalini Yoga
    Elementi: Toprak
    Duyu: Koku (Burun)

Ayurvedik öğretilerde, kök çakra Güneş ile temsil edilir. Temel ilke, var olmak için maddi iradeye dayanır. Gelişim evreleri: 1-7 yaş ve 50-56 yaş arası. Temel öğretisi: İlk yaşam enerjisi ve güven, yeryüzü ve maddi dünyaya bağlılık, istikrar ve başarı.

Kök çakra, diğer yüksek çakraların temeli olarak kabul edilir ve yaşam gücünün kaynağıdır. Uyumsuz çalıştığında, psikolojik olarak güvensizlik, öfke, saldırganlık ve korku belirtileri görülür. Bedensel olarak, kabızlık ve şişmanlık gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Kök çakra kapanmışsa, fiziksel zayıflık, endişe ve belirsizlik duyguları hakim olabilir. Bağışıklık sistemi, varis, bel ağrısı, siyatik, damarlar, akciğerler ve yaralar için bu çakraya odaklanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir